top of page

Παράταση του Προγράμματος Νέα - Καινοτομική Επιχειρηματικότητα

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοίνωσε την Απόφαση για την παράταση του Προγράμματος έως τις 31/12/2015. Βέβαια, για λόγους ανωτέρας βίας που μπορούν να τεκμηριωθούν, η παράταση αυτή μπορεί να μεταφερθεί έως και τρεις μήνες αργότερα. Πιο αναλυτικά:


1) Αντικαθίσταται το κεφάλαιο 10 «Χρονική Διάρκεια Υλοποίησης Έργων», ως εξής: «Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 24 (εικοσιτέσσερις) μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα παράτασης δεκαεννέα (19) μηνών και μέχρι τις 31-12-2015, εφόσον το αίτημα υποβληθεί πριν την τυπική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου.


Για τις εντάξεις που προέκυψαν κατόπιν εξέτασης και αποδοχής σχετικών αιτημάτων θεραπείας, η διάρκεια υλοποίησης των έργων ορίζεται σε εικοσιτέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης στο πρόγραμμα και με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης την 31/12/2015. Κατ’ εξαίρεση, δύναται να δοθεί πρόσθετη παράταση τριών μηνών μόνο σε περιπτώσεις τεκμηριωμένης ανωτέρας βίας».


2) Τροποποιείται η πέμπτη παράγραφος του υποκεφαλαίου 14.4 «Χρηματοδότηση – Υποβαλλόμενα Δικαιολογητικά», ως εξής: «Απεντάσσονται αυτόματα και οι επιχειρήσεις (δικαιούχοι) οι οποίες εντός 24 μηνών αντίστοιχα (ή έως τις 31/12 2015 εάν έχει εγκριθεί παράταση) δεν υπέβαλαν αίτημα και έκθεση ολοκλήρωσης, καθώς και το φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις προθεσμίες που αναφέροντα στην τελευταία παράγραφο της περίπτωσης (Δ) «Παραλαβή του έργου» του υποκεφαλαίου 14.2 «Παρακολούθηση Έργου», του κεφάλαιο 14, όπως τροποποιείται.»


3) Αντικαθίσταται το υποκεφάλαιο 14.7 «Παράταση ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου», του κεφάλαιο 14, ως εξής: «Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση του έργου εντός των προθεσμιών που αναφέρονται στο κεφ. 10, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τεκμηριωμένη αίτηση παράτασης ολοκλήρωσης του έργου στον ΕΦΕΠΑΕ πριν το πέρας του έργου (24 μήνες – βλέπε κεφάλαιο 10).


Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να υποβληθεί η σχετική αίτηση πριν την ημερομηνία αυτή και να έχει καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού (εξοφλημένες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων προκαταβολών). Η διάρκεια της παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης καθορίζεται έως την 31-12-2015. Περαιτέρω παράταση μέχρι τρεις (3) μήνες δίνεται μόνο σε εξαιρετικές ΑΔΑ: 71ΨΠ4653Ο7-ΙΩ7 6 περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εφόσον υπαίτιος για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου δεν είναι ο δικαιούχος του έργου.»


4) Για όλα τα έργα που έχουν ημερομηνία ολοκλήρωσης μετά την 01-07-2015, η ημερομηνία μέτρησης των στόχων δεν θα υπερβαίνει την 30-06-2016. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, συμπληρώνονται και προσαρμόζονται τα αντίστοιχα χωρία του Οδηγού του Προγράμματος.


Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η υπ’ αρ. πρωτ. Oικ. 5987/466/24-05-2011 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, (ΦΕΚ 1077/Β/2011), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.


Με την παρούσα απόφαση τροποποιούνται αντίστοιχα και όλες οι αποφάσεις ένταξης και έγκρισης χρηματοδότησης έργου δικαιούχου στο πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», με ανάλογη εφαρμογή ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης των έργων, όπου αυτό απαιτείται.

4 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page