top of page

Τυροκομείο

Στην εποχή της κρίσης, ένας κλάδος που ακόμα αντέχει, είναι τα γαλακτομικά προϊόντα.  Οι πωλήσεις αυτών είναι αυξανόμενες, ενώ η αγορά μπορεί να ανοίξει και σε εξαγωγικό επίπεδο. 

 

Ιδανική συνθήκή μεγιστοποίησης του κέρδους, είναι η καθετοποίηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων  των αγελαδοτρόφων ή  αιγοπροβατοτρόφων. Επίσης, η δημιουργία συνεργατικών επιχειρήσεων, με τους παραγωγούς ή η συμβολαιακή παραγωγή είναι κι αυτή ικανή συνθήκη για την επιτυχία της επιχείρησης.  

 

Η Ependysis Business Consultants παρουσιάζει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, για προϊόντα, όπως το τυρί, το γιαούρτι, το βούτυρο, το ξινόγαλα, το παγωτό και τα γλυκά.

 

Μία μικρή μονάδα παραγωγής τυριών, χωρίς αυτοματισμούς, με μηχανήματα μικρής παραγωγικότητας, και η οποία θα συνεργάζεται με εξωτερικά βιομηχανικά ψυγεία για την ωρίμανση των τυριών,  χρειάζεται:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κόστος των παραπάνω μηχανημάτων - εξοπλισμού δεν θα ξεπεράσει τις 60.000 ευρώ και δεν περιλαμβάνει κατασκευαστικές εργασίες και υπηρεσίες. Προφανώς, χρειάζεται η αντίστοιχη διαφήμιση, η δημιουργία εταιρικού ονόματος (brandname) και η συμμετοχή σε εκθέσεις.

 

 

Δυνατότητα επιδοτήσεων σε μεταποιητικές επιχειρήσεις 

 

Για όσους θέλουν να δημιουργήσουν τυροκομικές επιχειρήσεις,  θα πρέπει να ξέρουν ότι συνήθως επιδοτούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Επενδυτικό Νόμο σε ποσοστά  65%, ανάλογα με την περιοχή δραστηριοποίησής τους και το μέγεθός τους.

 

Ορισμένες από τις επιλέξιμες δαπάνες συνήθως είναι: 

 

1. Ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων.  

2. Δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.  

3. Ανακαίνιση, διαμόρφωση, εκσυγχρονισμός κτιρίων και εγκαταστάσεων (υδραυλικές εργασίες, ηλεκτρολογικές εργασίες, βαψίματα, πλακάκια, γυψοσανίδες κτλ.).  

4. Αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού (μηχανήματα παραγωγής, συσκευασίας κτλ.).  

5. Αγορά εξοπλισμού (ράφια, κλαρκ, έπιπλα, φωτοτυπικά, τηλεφωνικά κέντρα κτλ.).  

6. Αγορά ηλεκτρονικού - μηχανογραφικού εξοπλισμού (Η/Υ, εκτυπωτές, λογισμικά κλπ.).  

7. Δαπάνες σχετιζόμενες με τη δημιουργία σημείων πώλησης των παραγόμενων προϊόντων για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.  

8. Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των αγαθών ή υπηρεσιών (ISO - HACCP κτλ.).

 

  

 

bottom of page